Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Małkinia Górna. Projekt Erasmus+ na półmetku, 23.10.2019. Gościom z zagranicy bardzo smakowały pierogi. Zobacz zdjęcia i wideo

Hanna Chromińska
W Małkini Górnej, w trzecim dniu zajęć uczestnicy projektu Erasmus+  poznawali kuchnię polską i lepili pierogi
W Małkini Górnej, w trzecim dniu zajęć uczestnicy projektu Erasmus+ poznawali kuchnię polską i lepili pierogi Hanna Chromińska
Małkinia Górna. Uczestnicy projektu Erasmus+ poznawali specjały polskiej kuchni. Jak im smakowało?

23 października 2019 r., w Małkini Górnej, w trzecim dniu zajęć uczestnicy projektu Erasmus+ poznawali kuchnię polską i lepili pierogi.

W bogatym programie Projektu Erasmus+ przygotowanym przez Szkołę Podstawową nr 2 w Małkini Górnej dużo miejsca poświęcono polskiej kulturze i tradycjom.

Dla uczniów z Portugalii, Rumunii, Turcji i Włoch zaplanowano wycieczki do Warszawy i Torunia oraz zajęcia praktyczne w Zespole Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej.

Dla gości SP nr 2 uczniowie Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół przygotowali prezentację o swojej szkole, krótki wykład na temat kuchni polskiej oraz pokaz lepienia pierogów połączony z warsztatami kulinarnymi..

Wspierani przez uczniów i nauczycieli uczestnicy Erasmusa+ w szybkim tempie opanowali podstawy lepienia pierogów.

Warsztaty kulinarne zakończyła degustacja barszczu z uszkami i pierogów z czterema rodzajami nadzienia: z kapustą i grzybami, z mięsem drobiowym i cebulą, z białym serem i śmietaną i z jagodami. Goście chwalili wszystkie rodzaje pierogów, ale najszybciej zniknęły pierogi z mięsem oraz pierogi z jagodami.

Jako potwierdzenie udziału w warsztatach „Kuchnia polska. Lepimy pierogi” goście otrzymali książkę „Szlakiem dobrego smaku” prezentującą 35 polskich produktów oznaczonych europejskimi znakami jakości oraz 14 przepisów na dania regionalne.

od 7 lat
Wideo

Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Małkinia Górna. Projekt Erasmus+ na półmetku, 23.10.2019. Gościom z zagranicy bardzo smakowały pierogi. Zobacz zdjęcia i wideo - Ostrów Mazowiecka Nasze Miasto

Wróć na ostrowmazowiecka.naszemiasto.pl Nasze Miasto