23 października 2019 r., w Małkini Górnej, w trzecim dniu zajęć uczestnicy projektu Erasmus+ poznawali kuchnię polską i lepili pierogi.
W bogatym programie Projektu Erasmus+ przygotowanym przez Szkołę Podstawową nr 2 w Małkini Górnej dużo miejsca poświęcono polskiej kulturze i tradycjom.
Dla uczniów z Portugalii, Rumunii, Turcji i Włoch zaplanowano wycieczki do Warszawy i Torunia oraz zajęcia praktyczne w Zespole Szkół im. St. Staszica w Małkini Górnej.
Dla gości SP nr 2 uczniowie Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół przygotowali prezentację o swojej szkole, krótki wykład na temat kuchni polskiej oraz pokaz lepienia pierogów połączony z warsztatami kulinarnymi..
Wspierani przez uczniów i nauczycieli uczestnicy Erasmusa+ w szybkim tempie opanowali podstawy lepienia pierogów.
Warsztaty kulinarne zakończyła degustacja barszczu z uszkami i pierogów z czterema rodzajami nadzienia: z kapustą i grzybami, z mięsem drobiowym i cebulą, z białym serem i śmietaną i z jagodami. Goście chwalili wszystkie rodzaje pierogów, ale najszybciej zniknęły pierogi z mięsem oraz pierogi z jagodami.
Jako potwierdzenie udziału w warsztatach „Kuchnia polska. Lepimy pierogi” goście otrzymali książkę „Szlakiem dobrego smaku” prezentującą 35 polskich produktów oznaczonych europejskimi znakami jakości oraz 14 przepisów na dania regionalne.
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?